Å lage desserter over bål er en koselig og stemningsfull måte å avslutte en middag utendørs på. De dansende flammene og den lett røykfylte smaken gir de søte rettene noe helt unikt. Her er noen gode ideer til desserter som egner seg perfekt å tilberede over bål, enten det er i en bålpanne eller et bålsted i hagen.
🍌 Bananbomber
Skjær en banan på langs (uten å skjære helt gjennom) og fyll den med sjokolade, marshmallows og evt. hakkede nøtter. Pakk den inn i aluminiumsfolie og legg den i glørne i ca. 10 minutter til fyllet har smeltet og bananen er myk.
Du kan også grille bananen hel med skallet på. Når den er svart og myk, skjærer du den opp og fyller den med hakket sjokolade og hva du ellers liker. Server med vaniljeis.
🧇 Bålpannekaker eller vafler
Lag en enkel pannekakerøre og hell den i en flaske slik at den er lett å helle i pannen eller vaffeljernet når du sitter ved bålet. Server med rømme, iskrem, sirup, sukker eller syltetøy.
🍎 Grillede epler med kanel og sukker
Ta ut kjernen av et eple og fyll det med smør, sukker og kanel. Pakk det inn i aluminiumsfolie og stek det i glørne i ca. 15-20 minutter. Resultatet er en myk og smakfull dessert som smaker godt med litt rømme eller vaniljeis til.
🍍 Grillet ananas med Malibu sjokoladesaus
Skjær skallet av ananasen, del den i fire biter og fjern stilken. Skjær hver av de fire bitene i mindre skiver. Legg skivene på en grillrist over glørne, og la skivene bli lett brune på begge sider. Smelt en sjokoladeplate med ½-1 dl fløte og 1 ss Malibu i en kjele. Malibu. Server den grillede ananasen med vaniljeis og sjokoladesaus.
🍫 Sjokoladefondue
Smelt sjokolade i en liten kjele over bålet og dypp frukt, kjeks eller marshmallows i den flytende herligheten. En enkel, men populær dessert som kan varieres etter smak og behag.
🥧 Eplepai eller bærsmuldre
Finn din favorittoppskrift på pai eller smuldre og lag den over bål. En varm støpejernsgryte fungerer som en liten ovn. Sett gryten med lokk på bålet for å varme den opp. Kjevle ut paideigen og legg den i et smurt, rundt foliebrett. Tilsett det deilige eplefyllet og legg foliebrettet i den nå svært varme pannen. Stek i 45 minutter og server med lettpisket krem.
Fremgangsmåten er den samme for bærsmuldre. Varm opp pannen. Legg bærene i et rundt foliebrett, dryss over sukker og vanilje. Fordel smuldredeigen på toppen, sett formen i pannen og stek.
Med disse ideene kan du unne deg selv og gjestene dine deilige, hjemmelagde båldesserter. Du finner mer tilbehør til bålplasser, bålstativer og utepeiser her. Bon appétit!