Hva er en biopeis?
En biopeis er en peis som brenner på bioetanol. Bioetanol er et økologisk fremstilt alkoholprodukt laget av blant annet poteter, mais og rødbeter. Ved forbrenning avgir bioetanol kun CO2, varme og fordampet vann – ingen skadelige avfallsprodukter, sot eller røyk. Dette gjør det til et ekstremt miljøvennlig og bærekraftig produkt.
Ingen skorstein eller rengjøring!
En annen stor fordel med en biopeis er at den ikke krever skorstein eller røykrør. Det betyr at den kan installeres akkurat der du vil ha den. Du kan få en peis som skaper varme og hygge, men uten å måtte tenke på å bygge eller installere en skorstein, fjerne sot og aske osv.
Hvor lenge kan en biopeis brenne?
Brenntiden til en biopeis avhenger først og fremst av flammestyrken, det vil si hvor stor flammen er når peisen er tent. Om peisen brenner med en liten eller stor flamme, har stor innvirkning på forbruket. Jo mindre flammen er, desto mindre bioetanol bruker peisen, og dermed blir også brenntiden lengre. Størrelsen på brennkammeret har selvfølgelig også betydning for hvor lenge peisen kan brennes. Et stort brennkammer betyr selvsagt lengre brenntid enn et mindre brennkammer. Man kan argumentere for at man bare kan fylle på mer bioetanol i brennkammeret og dermed forlenge brenntiden. Det er imidlertid svært viktig at brennkammeret får lov til å kjøle seg ned før du fyller på mer bioetanol!
I utgangspunktet kan 1 liter bioetanol brenne i 2 til 4 timer – med forbehold om det som er nevnt ovenfor.
Hvordan fyller jeg peisen min med bioetanol?
De aller fleste biopeisene på markedet i dag er utstyrt med en manuell brennpotte. Det betyr at det ikke er koblet strøm til biopeisen, og at du derfor må slå den av og på og fylle på ildstedet manuelt.
Det viktigste du må huske når du fyller på et manuelt brannkar, er at du ALDRI må fylle på et tent eller varmt brannkar. Bioetanol er svært brannfarlig og kan selvantenne.
Påfylling av et manuelt brannkar gjøres ved å helle bioetanol direkte inn i brennstofftanken på brannkaret. Oftest direkte inn i brannsporet eller gjennom en liten luke ved siden av brannsporet. Vi anbefaler at du alltid bruker en trakt eller pumpe for å unngå søl av bioetanol. Skulle du ved et uhell søle bioetanol, bør du alltid tørke det opp før du slår på biopeisen.
Hvis du vil fylle på en manuell biopeis som nettopp har vært tent, må du sørge for at flammen er helt slukket og at ildstedet har fått lov til å kjøle seg ned i 15-20 minutter.
Hvordan slår jeg biopeisen min av og på?
Et manuelt ildkar tennes med en lighter eller fyrstikk. Vi anbefaler at du bruker en lang versjon av de to for å unngå å brenne fingrene når du tenner biopeisen.
Rett etter at du har slått på kinopeisen, kan flammene være ganske små og overveiende blå. Men etter noen minutter bør kinopeisen ha varmet seg opp og produsere store, vakre, gule flammer.
Når du vil slukke biopeisen din, handler det om å stoppe oksygentilførselen slik at flammene kveles. Dette gjøres vanligvis ved å plassere eller skyve en plate over flammene.
Noen få forholdsregler
Selv om det ikke oppstår røyk eller aske når du fyrer i en biopeis, brenner det fortsatt med ild. Derfor anbefaler vi at du bruker biopeisen på samme måte som alle andre peiser eller ildsteder der du har med ild å gjøre. Sørg for å lufte ut som du ville gjort med en vanlig peis eller ovn – eller i det minste åpne dører til andre rom for å skifte ut luften.
Hvordan vedlikeholder jeg biopeisen min på best mulig måte?
En biopeis krever svært lite vedlikehold og kun rengjøring av og til. Men så har du også en vakker og velfungerende peis i mange år fremover.
Som nevnt avgir en biopeis ikke sot eller aske, noe som betyr at vedlikeholdet er betydelig mindre enn ved en tradisjonell peis. Det kan oppstå svarte flekker på biopeisen når flammene treffer kantene på peisen. Disse flekkene fjernes enkelt med en fuktig klut. Det er også lurt å sørge for at brenneren er ren både innvendig og utvendig. Hvis peisen har glass, kan det rengjøres med glassrengjøringsmiddel.